maandag 2 augustus 2010

Openluchtfilms Wilrijk

Reactie van Michel Folet op de zomerfilms in Wilrijk:
Openluchtcinema leerde ik kennen als opgroeiende jongen aan de Côte d’Azur in Cavalaire-sur-Mer. Meermaals gingen we er kijken naar ‘le cinéma en plein air’ en genoten vooral van de Franse kluchtfilms met Louis de Funès Bourvil en Fernandel. Later kwamen daar Pierre Richard en Les Charlots bij. Ik kan me slechts één keer herinneren dat we allemaal wegvluchten voor een hevige regenbui en het was pas na lang aandringen van moeder dat ik mijn bankje verliet. Cinema in open lucht blijft sindsdien voor mij pure magie

THE HURT LOCKER van Kathryn Bigelow
In het eerste uur zonder meer claustrofobische en erg realistische oorlogsfilm. De film kon me niet helemaal tot het einde boeien, maar werd wellicht vooral beloond en bekroond voor zijn originele en gedurfde aanpak.

UP van Pixar
Verbluffende animatiefilm met een wonderlijk mooie proloog vol poëzie en nostalgie. De absurde insteek zal jong en oud amuseren, al worden alle klassieke wetten van een familiefilm in acht genomen: Up is spannend, grappig en ontroerend.

HAPPY GO LUCKY van Mike Leigh
Uitermate aanstekelijke en levenslustige Brits tragikomedie van een regisseur die vooral gespecialiseerd is rauwe drama’s. De guitige hoofdactrice lijkt het leven eerder licht op te vatten maar vergis er niet: er ligt heel wat maatschappijkritiek op de loer.

WHATEVER WORKS van Woody Allen
Praatzieke komedie over een cynicus die zijn theorieën over de zinloosheid van het leven aan iedereen wil opdringen. Tot hij een jong meisje onderdak geeft. Wie nog niet uitgekeken is op de tics van Woody Allen – hier zelf niet in beeld – zal zich ongetwijfeld amuseren, maar Woody Allen kan beter.

INGLOURIOUS BASTERDS van Quentin Tarantino
Heerlijke oorlogsfilm die met alle genres flirt en nergens keurig binnen de lijntjes kleurt. Maar Tarantino kent zijn klassiekers, filmt zijn opwindend verhaal met bravoure en bezorgde een ons onbekende acteur, Christoph Waltz, één van de meest beklijvende vertolkingen in jaren. Absolute aanrader.

DE HELAASHEID DER DINGEN van Felix van Groeningen
Naar mijn gevoel wat overschat Vlaams drama vol ongelijke vertolkingen dat te lang de grauwheid van het bestaan blijft aankaarten. Maar in Cannes waren ze er wild van. Gelukkig vindt de regisseur na een uur de juiste toon en komt tot de essentie. Het einde is zelfs ontroerend mooi.


cc De Kern\Steven

Geen opmerkingen: