woensdag 21 oktober 2009


In Memoriam Jef Nys


Gisteren stierf Jef Nys, de échte papa van Jommeke. (Theofiel was een soort van veredelde oppas, toch?) Vanaf vandaag kan iedereen, gedurende de komende twee weken, in de foyer van De Kern het rouwregister komen tekenen.

Want Nys was een Wilrijkenaar in hart en nieren. Het grootste deel van zijn leven bracht hij hier immers door. Lange tijd had hij een huis in de Jozef Cuyversstraat en Jommeke zag er het levenslicht. Jommeke zelf kan beschouwd worden als een Wilrijkse stripfiguur. Dat bleek duidelijk tijdens de laatste Geitestoet in 2005, waar Jommeke - met de medewerking van Jef Nys - een bijzonder prominente rol kreeg in de optocht met een reuzegrote uitvoering van de befaamde grasmobiel. Voor, tijdens en na de Geitestoet liep in het districtshuis ook een tentoonstelling rond het werk van Jef Nys.

Jef Nys zelf werd twee jaar geleden bij zijn tachtigste verjaardag door het district Wilrijk in de bloemetjes gezet bij een onthaalavond voor inwoners.

Wij doen, postuum, graag hetzelfde.
5 redenen waarom wij fan waren, zijn en blijven van Jommeke:
1: Jommeke leerde ons Spaans. Het is eenvoudig. In een zin plaats je achter elk derde woord of zo het achtervoegsel -os. Zo eenvoudigos is het allemaalos. Lekker makkelijkos.
2: Jommeke had een erg goeie boemzenvriend Filiberke. Die speelde graag standbeeld in het park. Erg fascinerend vonden wij dat.
3: Jommeke en zijn vrienden werden steeds vergezeld door een wandelende dierentuin: ara's, apen, een poedel...
4: Deze levensles: hoe uitzichtloos de situatie ook schijnt, er is stééds licht aan het einde van de tunnel. Die fruitboomtakken verdwijnen wel weer van je hoofd. Dat haar valt wel weer af en ook van die giftige whisky ontnuchter je uiteindelijk.
5: Hij mocht en kon alles. Welk kind droomt er niet van om een briefje op de keukentafel achter te laten waarop de cryptische woorden "Ben de wereld gaan redden. Tot binnenkort"? Waarop hij een vliegende bol pakte en naar pakweg het Amazonewoud vloog.
Jef Nys, vanavond drinken we een glas op u.
cc De Kern/Max



2 opmerkingen:

cc De Kern zei

Jommeke was okee maar ik vond Langteen en Schommelbuik toch toffer. Bovendien vond ik Filiberke ook leuker dan de Jom en zelfs Anatool had een zekere charme voor mij. Om dan nog van de Rosse Snor, alias Mic Mac Jampudding te zwijgen. Stugger dan stug maar oh zo grappig...

Unknown zei

Bedoel je de snorharen van MMJam? Die waren inderdaad borsteliger dan een, euh, borstel.