maandag 13 oktober 2008


Literair café met Jan Verheyen



Afgelopen donderdag weer een Literair café meegemaakt in de Nova en deze keer met niemand minder dan Jan Verheyen op onze BV-stoel. Onze vertrouwde interviewster Vanessa Broes was uiteraard ook van de partij om het gesprek in goede banen te leiden. Een kleine 50 man kwam zeer aandachtig en met veel interesse luisteren naar een van de grootste, bekendste regisseurs van Vlaanderen. Zijn laatste film ‘Los, gebaseerd op het boek van Tom Naegels (die eerder ook al verscheen op een literair café) loopt nu ook in de Vlaamse cinemazalen. Dat was een leuke kans voor het publiek om achteraf (grappige) vragen te stellen over komische scènes uit de film ( zoals ‘Waaruit bestaat het onsmakelijke brouwsel dat we zien liggen in de pampers bij ‘den bompa’ ( Jaak van Assche) tijdens de ziekenhuis-scène?). Ik vond deze editie met Jan Verheyen geslaagd ondanks dat het iets meer over politiek, ideeëngoed,… ging en met een iets minder persoonlijke inslag was. Dat kwam onder andere ook door de boekenkeuze maar dit maakte het gesprek allesbehalve ‘saaier’ en Vanessa Broes verzorgde het gesprek op een zeer gedegen manier, iets wat we van haar gewend zijn.

Bij een literair café wordt telkens een Bekende Vlaming geïnterviewd over oa. zijn drie favoriete boeken, zijn leesgedrag, werk, filosofie, bron van inspiratie en nog veel meer,.. Dat geeft altijd materiaal voor heel interessante gesprekken en telkens met gasten die niet van de minste zijn. In het verleden hebben we gasten gehad als onze huidige burgemeester Patrick Jannsens maar ook artiesten zoals Jan Leyers, Wim Helsen, Alex Agnew, Tom Naegels,… en de volgende gaste op onze stoel is niemand minder dan onze eigenste Vlaamse diva, Chris Lomme.
De literaire cafés in de Nova zijn ondertussen een vaste waarde geworden op ‘t Kiel en ook daarbuiten. Na een kleine rondvraag en babbel met de mensen merkte ik dat er toch ook wat mensen waren die niet van de buurt zijn of zelfs ‘van over ’t water’ zijn gekomen.
Al en tijdje nu worden de literaire cafés ook al digitaal opgenomen en als gratis download op de literaire podcast van http://www.boekencast.be/ aangeboden. Wie er dus niet geraakte hoeft het niet per sé te missen.
Hopelijk zien we u ook de volgende keer.

CC De Kern/Mohamed

Geen opmerkingen: